Υγιεινή Διατροφή

Τι είναι η τροφική αλλεργία και τι η τροφική δυσανεξία;

Τι είναι τελικά η τροφική αλλεργία και τι η τροφική δυσανεξία;

Είναι 2  διαφορετικές έννοιες που αρκετά συχνά οι άνθρωποι τις συγχέουν για να δούμε όμως πιο αναλυτικά παρακάτω.

Τροφική αλλεργία: Με τον όρο τροφική αλλεργία εννοούμε  μια “ανώμαλη” αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο τρόφιμο ή συστατικό αυτού με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία προκαλείται με την κατανάλωση του αλλεργιογόνου τρόφιμου. Με την κατανάλωση του αλλεργιογόνου παράγοντα δημιουργείται αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Ε ( lgE -αντίσωμα του ανοσοποιητικού συστήματος).

Έπειτα, τα κύτταρα των ιστών έρχονται σε επαφή με τα αντισώματα lgE και απελευθερώνεται ισταμίνη ή άλλες ουσίες που προκαλούν αλλεργικά συμπτώματα.

Τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • πρήξιμο χειλιών, βλεφάρων, στοματικής κοιλότητας και φάρυγγα
  • φαγούρα
  • εξανθήματα
  • έκζεμα
  • καταρροή
  • αναπνευστικά προβλήματα

Σε πιο ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί και αναφυλακτικό σοκ το οποίο είναι πιο σπάνιο αλλά εάν δεν υπάρξει άμεση ιατρική φροντίδα μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο.

Τα τρόφιμα που προκαλούν συχνότερα αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα εξής:

  • γάλα
  • αυγά
  • αράπικα φιστίκια
  • καρύδια και φουντούκια
  • οστρακοειδή θαλασσινά( γαρίδες, αστακός, καβούρι, μύδια στρείδια)
  • ψάρια
  • σόγια
  • Δημητριακά που περιέχουν γλουτένη ( βρώμη, σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη)

Τροφική δυσανεξία: Η τροφική δυσανεξία αφορά το γαστρεντερικό σύστημα.Σύμφωνα με έρευνες,δεν θεωρείται απειλητική για την ζωή( όπως η αλλεργία), όμως σίγουρα επιβαρύνει την ποιότητα ζωής. Η τροφική δυσανεξία μπορεί να προκαλείται από  κάποια συστατικά τροφίμων είτε από κάποια δυσλειτουργία του οργανισμού (π.χ. να αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφών).

Οι συχνότερες δυσανεξίες είναι οι παρακάτω:

Δυσανεξία στη λακτόζη: Η λακτόζη είναι ένας υδατάνθρακας  ο οποίος περιέχεται στο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δυσανεξία προκαλείται από την ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάση, το οποίο παράγεται από το λεπτό έντερο και διασπά τη λακτόζη. Διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Η πρωτογενής δεν είναι πολύ συχνή και εμφανίζεται μετά τη γέννηση με σοβαρή διάρροια, ενώ η δευτερογενής είναι πιο συχνή και εκδηλώνεται ανά πάσα στιγμή μετά την ηλικία των 3 ετών, όταν η λακτάση αρχίζει να μειώνεται.

Δυσανεξία στη γλουτένη: αφορά μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου και σχετίζεται με μια σύνθετη ανοσολογική αντίδραση. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό.

Δυσανεξία στα πρόσθετα των τροφίμων: αφορά κυρίως τα τεχνητά χρώματα (π.χ. ταρτραζίνη, θειώδη άλατα), τα ενισχυτικά γεύσης και μυρωδιάς (γλουταμινικό νάτριο – MSG) και τα συντηρητικά κρεάτων (νιτρικά άλατα).

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • στομαχόπονο
  • ημικρανίες
  • τυμπανισμό
  • φαγούρα
  • διάρροια
  • πονοκεφάλους
  • αίσθημα αδιαθεσίας

Συνεπώς, γνωρίζοντας τις παραπάνω πληροφορίες,οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τα άτομα με διατροφικές ιδιαιτερότητες . Όταν κάποιος ρωτάει αν κάποιο τρόφιμο περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο συστατικό, δεν σημαίνει ότι ακολουθεί κάποια “μόδα”. Ακόμη και ίχνη κάποιων συγκεκριμένων τροφίμων ή συστατικών σε ένα προϊόν, είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε αυτά τα άτομα.