Υγιεινή Διατροφή

Τι είναι η κοιλιοκάκη ;

 Η κοιλιοκάκη (celiac disease) είναι μια συχνή νόσος που αφορά το 0.3-1% του Δυτικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από παθολογικό βλεννογόνο [τοίχωμα] στο λεπτό έντερο, ο οποίος βελτιώνεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη και υποτροπιάζει με την επανεισαγωγή της γλουτένης στην διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το αυτοάνοσο νόσημα,  μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να διασπάσει ορισμένα τρόφιμα. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη εμφανίζουν συμπτώματα όταν καταναλώσουν τρόφιμα στα οποία περιέχεται γλουτένη. Τέτοια τρόφιμα μπορεί να είναι:  ψωμί, ζυμαρικά, πίτσα, και δημητριακά. Η γλουτένη  καταστρέφει το έντερο των ασθενών με κοιλιοκάκη, με συνέπεια ο οργανισμός να μην μπορεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. H αδυναμία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών στα παιδιά, πολλές φορές οδηγεί και σε καθυστερημένη ανάπτυξη.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης 

Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων, περίπου 21% το οποίο είναι ασυμπτωματικό.

Το υπόλοιπο όμως ποσοστό, έχει διάφορα συμπτώματα που αφορούν κυρίως το πεπτικό σύστημα και αυτά μπορεί να είναι:

  • Διάρροια
  • Μετεωρισμό, τυμπανισμός ή φούσκωμα
  • Αφθώδης στοματίτιδα
  • Εναλλαγές διάρροιας-δυσκοιλιότητας
  • Δυσκοιλιότητα
  • ΓΟΠ( Γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση)
  • Κοιλιακό άλγος
  • Ανορεξία
  • Δύσοσμα αέρια
  • Λιπαρές κενώσεις και κόπρανα που επιπλέουν

Εξωγαστρικές ή εξωεντερικές εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης

  • Οστεοπενία / οστεοπόρωση , εξαιτίας χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D3
  • Αναιμία , κατά κύριο λόγο σιδηροπενική αναιμία
  • Αλλεργίες
  • Πονοκέφαλοι
  • Ινομυαλγία
  • Καθυστέρηση ανάπτυξης στα παιδιά
  • Απώλεια βάρους

 

Αντιμετώπιση κοιλιοκάκης 

Η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης είναι η δια βίου αποχή από την γλουτένη.

Θα πρέπει να  αποφεύγονται τρόφιμα  όπως σίκαλη, σιτάρι, κριθάρι και βρώμη. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνονται σε πολλά κοινά τρόφιμα, όπως:

  • Ψωμί, ζυμαρικά, γλυκά, δημητριακά
  • Επεξεργασμένες σάλτσες, καρυκεύματα
  • Μπύρες και ξύδι βύνης

Λόγω  κινδύνου επιμόλυνσης από τα εργοστάσια ( σε περίπτωση που στον ίδιο χώρο παρασκευάζονται τρόφιμα με γλουτένη), πρέπει να γίνεται αναζήτηση για προϊόντα τα οποία έχουν αναγραφή χωρίς γλουτένη, σε ιδανικότερη περίπτωση να έχουν την πιστοποίηση ότι είναι χωρίς γλουτένη, διότι αυτή η  πιστοποίηση, έρχεται  ύστερα από αυστηρούς υγειονομικούς & χημικούς ελέγχους.

Προσοχή πρέπει να δοθεί και στις  μπύρες χωρίς γλουτένη.

Οι περισσότερες μπύρες με αναγραφή χωρίς γλουτένη, έχουν περιεκτικότητα σε γλουτένη <0,5 mg/100ml.

Για τα άτομα με κοιλιοκάκη η επιτρεπόμενη κατανάλωση γλουτένης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20 mg ή 20 ppm.

Η αυξημένη κατανάλωση μπύρας λειτουργεί αθροιστικά, οπότε μπορεί να οδηγήσει πάλι σε πεπτικά συμπτώματα .

 

Η ζωή με την κοιλιοκάκη μπορεί να μην είναι εύκολη στην αρχή, πλέον όμως όλο και περισσότερες εταιρίες αρχίζουν να παρασκευάζουν προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Το μέλλον σίγουρα θα είναι πιο ευοίωνο και η ποικιλία προϊόντων στην αγορά θα είναι μεγαλύτερη.

 

Αυτό είναι και το κύριο μέλημα της επιχείρησης μας, να σας παρέχουμε ποικιλία προϊόντων χωρίς γλουτένη και να κάνουμε την ζωή σας λίγο πιο εύκολη, πάντα με τον απαιτούμενο  σεβασμό.